STARTSIDAN   |   OM OSS   |   TJÄNSTER   |   ARTIKLAR   |   REFERENSER   |   LÄNKAR   |   KONTAKT   |  





Artiklar
 Joint by joint approach
 En atlets behov
 Foam Rollling
 The most important...
 Barn och Träning del 1
 Barn och träning del 2


Joint by joint approach

Denna artikel är en översättning och sammanfattning av Michael Boyles och Gray Cooks "Joint by Joint approach", plus mina egna tankar och idéer.

Det har länge varit känt att vi ska träna rörelser och inte muskler, samt att det är viktigt med stabilitet runt bålen. Dock har många förbi sett andra viktiga delar av kroppen och hur de påverkar varandra.

Kroppen är helt enkelt ett enda system av leder och muskler, om det uppstår ett fel någonstans i kedjan så kommer det att påverkar hela systemet. Ofta yttra sig detta genom att kroppen kompenserar för ”felet” för att försöka återställa balansen, men detta på bekostnad av något annat. The joint by joint approach går helt enkelt ut på att titta på leden ovanför och nedanför leden med det egentliga problemet och återställa funktionen i dessa leder. Gray säger: om du genomför knästabilitets träning och använder dig av den klassiska lösningen, att träna musklerna kring knäna, så kommer du göra ett misstag 9 av 10 gånger. Du antar då att fotleden och höften fungerar som de ska, vilket sällan är fallet.

Oftast när vi ser att någon har problem med kontroll av knät, så finns det avvikelser kring fotleden eller höften. Antingen så har man problem med rörlighet, stabilitet eller muskelaktivering i fotled eller höft. Enligt Boyle så kan varje led och dess behov ses på detta sätt:

Led Behov
Fotleden Rörlighet
Knä Stabilitet 
Höften  Rörlighet 
Ländrygg  Stabilitet
Bröstrygg Rörlighet
Skulderblad Stabilitet
Axelled Rörlighet

En orörlig fotled, orsakar knäproblem
En orörlig höftled, orsakar ländryggsproblem
En orörlig bröstrygg, orsakar nackbesvär och axelproblem, eller ländryggsproblem

Gray nämner också att det är viktigt att förstå, att när vi pratar om en ”led” i detta fall, så är det inte bara leden i sig utan även alla muskler och andra strukturer kring leden som påverkar den, som vi syftar på.

Men som Boyle säger så finns det undantag. Den enda leden som avviker från ovanstående lista är höften. Höften kan antingen vara rörlig eller instabil. En orörlig höft orsakar oftast problem i ländryggen och en instabil höft orsakar oftast problem kring knät.

Självklart finns det avvikelser från allt detta, men generellt är det dessa problem vi ser.
Tanken med själva iden är just att se kroppen som ett system och inte ta för givet att bara för att man har smärtor m.m. kring t.ex. knät, så är det just där själva problemet ligger. Orsaken finns ofta någon annanstans.

Ett bra exempel är om det är vattenläcka och vattnet droppar igenom taket, så går man och ställer en hink under läckan eller så försöker man täppa igen läckan i taket. Detta istället för att hitta läckans ursprung och laga röret som orsaker vattenskadan.

Logga in

ATHLETIC PERFORMANCE | INFO@ATHLETICPERFORMANCE.SE   |  WEBBYRÅ: HAMRÉN MEDIA