STARTSIDAN   |   OM OSS   |   TJÄNSTER   |   ARTIKLAR   |   REFERENSER   |   LÄNKAR   |   KONTAKT   |  





Artiklar
 Joint by joint approach
 En atlets behov
 Foam Rollling
 The most important...
 Barn och Träning del 1
 Barn och träning del 2


En atlets behov

Detta är en sammanfattning och översättning av Robb Rogers artikel; ” Athlete Needs”
Mina egna ord och tankar är markerat genom kursiv text.

Det finns vissa krav för dagens atleter, vara sig det rör sig om individuella idrotter eller lagidrotter.
Dessa är en grov översikt som gäller för alla idrotter oberoende av ålder, kön eller position.

Alla idrottare måste kunna böja sig, rotera och utföra extensioner. Detta är ett måste för alla idrotter där man utvecklar kraft från backen. När vi tittar på underkroppen, så måste idrottaren kunna böja sig för att absorbera de krafter som uppstår vid uppbromsning.  Ju bättre vi absorberar krafterna, ju mer kraft kan vi utveckla. Det finns en direkt korrelation mellan förmågan att absorbera och förmågan producera kraft.  I samband med detta måste idrottaren även kunna rotera, både diagonalt och i ren rotation samtidigt som en böjning sker. Sedan för att kunna skjuta ifrån, så måste en extension ske. Det är i extensionsfasen som den största kraften produceras och den är denna fas som vi coacher lägger mycket tid på att utveckla hos våra idrottare.

Alla idrottare måste kunna accelerera, sprinta, hoppa och ändra riktning.  I varje idrott så är det en fördel om idrottaren kan optimera accelerationen av sin egen kropp eller annat föremål. Det är just denna förmåga som separerar en medelmåtta från eliten. All är inte snabba av naturen, men alla kan bli snabbare. Detta kan inte nämnas nog många gånger.
Detta är ett fundamentalt koncept att basera träningsprogrammet på när idrottare förbereder sig för säsongen. Hand i hand med detta ligger förmågan att hoppa. Att sprinta är inget annat än en serie av hopp från fot till fot.
Ju bättre en idrottare är på att landa och hoppa, ju bättre är samma idrottare på att accelerera och sprint.
Men att vara snabb rakt fram räcker oftast inte. Idrottaren måste kunna ändra riktning så kraftfullt och snabbt som möjligt under kontroll. Dock har förmågan att ändra riktning har liten betydelse om inte idrottaren kan kontrollera kroppen under uppbromsning och acceleration, vilket för oss till nästa punkt.

Alla idrottare måste ha välutvecklad bålstyrka, stabilitet och arbetsförmåga. Bålen är det som binder samman underkropp med överkropp. Bålstyrka är mer än bara situps. Bålstyrka involverar sida, framsida, baksida av låren, höften, rumpan, ryggen och magen.  Utan bra bålstyrka och stabilitet kan vi inte tillgodose oss den kraft som underkroppen producerar och styrkan i resten av kroppen har lite betydelse ur prestations synpunkt.
Michael Boyle beskrev detta på ett mycket bra sätt: Dålig bålstyrka är som att försöka skjuta en kanonkula ur en kanot. Kanoten kommer att åka bakåt och motverka den kraft som kulan skulle ha fått.
Det är inte allt för sällan man ser idrottare med välutvecklade kroppar, men som saknar bålstyrka för att kunna tillgodo se sig alla andra muskler.  Ofta drabbas dessa idrottare av olika skador i rygg, baksidalår och ljumskar.
God stabilitet är viktigt kring flera områden av kroppen, bl.a. knän och skuldror. Detta är ofta något som glöms bort och allt för ofta kretsar stabilitets träning bara kring bålen
.

Arbetsförmåga är ett nyckelbegrepp att ta ställning till vid utformningen av ett träningsprogram. Arbetsförmåga definieras som förmågan att utföra en färdighet och rörelse på hög nivå och förmågan att återhämta sig tillräckligt under den tilldelade tiden, för att kunna utföra färdigheten och rörelsen igen så många gånger som det krävs.
I lagidrotter är detta oftast tydligast. Titta på ishockey, där måste spelarna ge sig ut på isen i ca 1 min, ge järnet, vila, för att sedan upprepa detta hela matchen. Fotboll lik så, där måste spelarena sprinta , jogga och ändra riktning om och om igen under matchen. Det räcker helt enkelt inte med att kunna sprinta en gång snabbt utan detta ska upprepas hela matchen.
Utöver detta så måste alla idrottare en hög nivå av idrotts-/positionsspecifik fitness, tekniskfärdighet och taktiskt kunnande.


Original artikel ”Athlete Needs” skriven av Robb Rogers CSCS, M.Ed

Logga in

ATHLETIC PERFORMANCE | INFO@ATHLETICPERFORMANCE.SE   |  WEBBYRÅ: HAMRÉN MEDIA